Uw Lichaam en Geest in Dynamisch Evenwicht

| Home | Bedrijven | Particulieren | Contactformulier |

Home

 
StoelmassageTriggerpointNieuws / LinksTriggerpointtherapie

Veel lichamelijke klachten vinden hun
oorzaak in verkeerd functionerende spieren

Triggerpointtherapie gaat ervan uit, dat veel klachten aan ons lichaam voortkomen uit knopen in de spieren (myofasciaal triggerpoints - MTrP). Deze triggerpoints kunnen ervoor zorgen, dat we klachten op een andere plaats ondervinden, dan waar de triggerpoints gelegen zijn.

Voorbeeld:
Een client van 74 durfde al geruime tijd nog maar korte stukjes te lopen. En ook niet meer alleen. Zijn vrouw moest altijd mee. In de loop van de jaren zakte hij steeds door zijn linkerknie tijdens het wandelen. Ook had hij pijn in zijn heupen.
Tijdens de behandeling bleken zijn kleine bilspier en de piriformusspier pijnlijke triggerpoints te bevatten. Door deze spieren te masseren en zelf ook te behandelen, was hij na 2 maanden van zijn klachten af.  Hij kon weer alleen wandelingen maken. Zodra hij merkte dat hij weer last kreeg, masseerde hij zijn spieren en lette hij op zijn (lichaams-)houding.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een kleine samentrekking (kramp) in het spierweefsel, ook wel bekend als een (spier-)knoop. Het voelt aan als een harde pijnlijke plek. Het spierweefsel kan op dat punt niet (zelf) meer ontspannen. De triggerpoint houdt de spier gespannen en verzwakt het. Door de samentrekking staan de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning. Dit kan klachten veroorzaken in de nabijgelegen gewrichten.

Triggerpoints komen opvallend vaak voor.
Ook baby's en kinderen ontkomen er niet aan!

Symptomen van triggerpoints:

- Pijn;
- Samendrukken van bloedvaten en zenuwen;
- problemen met bewegen (zoals beperkte beweeglijkheid, krachtverlies,   stijfheid, vermoeide spieren);
- diverse symptomen, zoals jeuk, brandend gevoel, verdoofdheid, tintelingen,   evenwichtstoornissen, wazig of dubbel zien, ....

Hoe ontstaan ze?

Triggerpoints ontstaan door verkeerd gebruik van spieren. Denk hierbij aan:
- Overbelasting door (te) zwaar werk;
- statische belasting door bijv. veel zittend werk;
- Acuut trauma, zoals botsingen en valpartijen;
- Verkeerde (werk-) houding;
- Immobiliteit vanwege gipsverband, brace, e.d.;
- Stress;
- Slechte / verkeerde voeding (vitamine gebrek)

Behandeling

Triggerpoints (en de klachten die hieruit ontstaan) zijn zeer goed te behandelen door massagetechnieken. Ook leer je technieken om jezelf te kunnen behandelen en zo een actieve rol te spelen in je eigen herstelproces.

 

 

Als werkgever kunt u uw medewerkers ook triggerpointtherapie op het werk aan-bieden. Dit kan ook in een gecombineerd contract met stoelmassages.

Wilt u meer informatie hebben over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neemt u dan gerust contact op.

Copyright (c) 2009 Homeostase. All rights reserved

Tichelberg 15 | 2716 LL Zoetermeer | 06-52455048 | info@homeostase.com |